Aktualności
Mięta, nie tylko na upały
Mięta pieprzowa stosowana jest tradycyjnie do łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki temu łagodzi koli i bóle brzucha.
Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i żółciopędne. Pomocna jest przy niestrawnościach, przejedzeniu i wzdęciach. Przyśpiesza proces trawienia oraz wspiera prawidłową pracę jelit. Mięta sprawdzi się także przy chorobie lokomocyjnej, ponieważ łagodzi nudności i wymioty. Miętę stosuje się również przy problemach z układem oddechowym. Hamuje rozwój bakterii, rozszerza oskrzela i tchawicę ułatwiając oddychanie., pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny i osusza drogi oddechowe. Mięta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak otyłość, miażdżyca, nowotwór. Mięta zawiera wiele substancji z rodzaju przeciwutleniaczy, które hamują rozwój wolnych rodników.