Aktualności
Cynamon, moc przypraw korzennych
Cynamon jest zalecany przy problemach z układem pokarmowym. Stosujemy go przede wszystkim przy dolegliwościach trawiennych, brakiem apetytu, wzdęciach, skurczach żołądka, biegunkach oraz wrzodach.
Wpiera wydzielanie soków trawiennych i żółci, dzięki czemu zwiększa się wchłanianie składników odżywczych. Przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, wspomagając odchudzanie. Zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego oraz skóry. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Cynamon jest pomocny także przy leczeniu grypy lub zakażeń dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo i znieczulająco.
Wzmacnia organizm i rozgrzewa. Stosowany także przy infekcjach skórnych takich jak trądzik lub kurzajki, likwiduje wypryski. Może opóźniać występowanie chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer. Poprawia pamięć i koncentrację, zwiększając dopływ krwi do mózgu i ukrwienie pozostałych narządów organizmu. Zwalcza wolne rodniku oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.