PL
Aktualności

Jagody jałowca

Jagody jałowca mają właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, odkażające, moczopędne. Hamują rozwój bakterii, pierwotniaków i grzybów patogennych. Poprawiają krążenie krwi oraz ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Jagody jałowca korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Łagodzą dolegliwości żołądkowe takie jak uciążliwe wzdęcia niestrawność i zaparcia.

Regulują pracę jelit i pobudzają metabolizm. Wspierają pracę wątroby i jej regenerację. Stosuje się je pomocniczo przy problemach z układem moczowym. Łagodzą infekcje dróg moczowych, wspierają pracę nerek i oczyszczają organizm z toksyn. Jagody jałowca stosowane są także do łagodzenia dolegliwości reumatycznych.

Redukują problemy skórne pochodzenia bakteryjnego oraz trądzik. Jagody jałowca sprawdzą się również przy dolegliwościach związanych z układem oddechowym, ponieważ przyśpieszają wentylację płuc, rozszerzają oskrzela i tchawicę. Przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, pomagają zwalczyć infekcję, wysoką gorączkę oraz bóle mięśni i głowy.